Wat bieden wij

Gezondheidszorg voor hobbydieren

Mijn grootste interesse (en expertise) betreft de gezondheidszorg van hobby-dieren, zoals schapen, geiten, hobby-varkens, lama's en alpaca's, maar u kan mij zeker ook contacteren voor problemen bij andere diersoorten. Na een telefonische afspraak (of via mail) kom ik bij u langs om uw dieren te onderzoeken en eventueel te behandelen. U kan mij contacteren voor zieke dieren en dieren met geboorteproblemen, maar evenzeer voor preventieve handelingen zoals castreren, vaccineren of om advies te geven rond voeding, huisvesting, voortplanting en gezondheidsmanagement.


Parasitaire preventie

Ik heb een speciale interesse in parasitaire preventie, waarbij ik een overtuigd tegenstander ben van alle dieren blind preventief te ontwormen, wat grote risico's inhoud op vlak van resistentie-ontwikkeling en bovendien onnodige behandelingen en kosten met zich mee brengt. In plaats daarvan vind ik het belangrijk om de tijd te nemen om via klinisch onderzoek en mestonderzoek de juiste diagnose te stellen en afhankelijk van de situatie dus enkel de juiste dieren, op het juiste moment, aan de juiste dosis en met het juiste product te gaan ontwormen.

Diagnostiek

Door mijn achtergrond in de inwendige ziekten deed ik veel ervaring op in diagnostiek, waarbij de nadruk ligt op het systematisch werken en het opstellen van een onderbouwde differentiaal diagnose voor over te gaan tot behandeling. Deze manier van werken kost vaak iets meer tijd tijdens de consultatie, maar verkleint de kans op een verkeerde diagnose, en bovendien worden vaak dure onnodige behandelingen vermeden. In de diagnostiek zal in eerste instantie gestart worden vanuit een klinisch onderzoek, en onderzoeken die geen transport van het dier vereisen, zoals een bloedonderzoek en urine-onderzoek. Wanneer blijkt dat er meer gespecialiseerde onderzoeken zoals radiografie of echografie aangewezen zijn, zal er in overleg met de eigenaar bekeken worden wat de beste opties zijn voor het dier en de eigenaar in kwestie, en is er mogelijkheid om deze onderzoeken in samenwerking met een buurtcollega uit te voeren.

Doorverwijzingen

Wanneer blijkt dat een probleem een gespecialiseerde aanpak vereist in een goed uitgeruste dierenartsenpraktijk, kan ik u - afhankelijk van de diersoort en het probleem - doorsturen naar de meest geschikte buurtcollega of doorverwijsinstelling. Voor meer informatie mag u mij altijd contacteren via GSM of e-mail.